Menu
Internationale udvekslingskontakter

New Delhi 2015  Hanoi 2018

På Frederiksborg Gymnasium & HF har vi gennem årene opbygget et stort netværk af partnerskoler i Europa og Asien. Vi bruger også vores partnerskoler til at efteruddanne lærere, men det primære formål er elevudvekslinger.

Hvert år får ca. halvdelen af vores 1.g klasser mulighed for at komme på udvekslingsrejse til en af vores partnerskoler af en uges varighed. De bor hos de udenlandske kammerater og deltager i skolens hverdag. Ud over det faglige program og de mange sociale aktiviteter og det sproglige boost får eleverne her en unik chance for at komme ind under huden på kulturen, observere familiemønstret, opleve ungdomskulturen på nært hold, etc. Senere får de genbesøg fra udlandet. Det kan være en øjenåbner at se sig selv lidt udefra!

Vi udveksler også med enkelte elever. Hvert år får nogle udvalgte elever tilbudt et kortere udvekslingsophold med genbesøg på en af vores europæiske partnerskoler. I 2019 har seks matematikelever fra 2.g fx således været i Budapest på en udveksling.

                 Vi modtager også gæsteelever fra udlandet. Vi har hvert år ca. tre exchange students fra mange forskellige lande; Island, Brasilien, Australien, Canada,… De følger undervisningen i en almindelig studieretningsklasse typisk hele skoleåret.

Asien

Siden 2014 har vi haft udvekslinger med vores asiatiske partnerskoler. Tre gange har vi haft mulighed for at tilbyde en udveksling med Bal Bharati High School i New Delhi. Det er en privat engelsksproget skole i bydelen Rohini med omkring 2500 elever. Udvekslingerne består hver gang af 18-20 danske og indiske elever, der har ansøgt om at komme i betragtning til projektet. At bo 12 dage i en indisk familie og opleve deres hverdag er en oplevelse for livet. Vi oplever stor hjertelighed og gæstfrihed. Vi får naturligvis også set de største seværdigheder i byen; Taj Mahal, Det røde fort, India Gate, Baha'i templet, Ghandi Smriti, Humayuns Tomb osv., men størst er nok oplevelsen af skolen og familielivet.

I 2019 havde vi den første udveksling med Nguyen Tat Thanh Public High School i Hanoi. Denne statsskole, som administreres af University of Education of Hanoi, tilbyder vores elever en stor oplevelse i en meget anderledes kultur. Men gæstfriheden og hjerteligheden er den samme! Vi laver udflugt til Halong Bay, hvor vi tilbringer en nat på et skib, og vi ser nogle af Hanois mange seværdigheder, men først og fremmest stifter vi bekendtskab med et benhårdt uddannelsessystem i en skolekultur, der ikke ligner vores. Igen er det dog nok opholdet i de vietnamesiske familier, der gør størst indtryk.  

Grønland

I foråret 2020 skal elever fra Frederiksborg Gymnasium til Grønland for sammen med en klasse fra GUX, Nuuk at arbejde med emnet hvalfangst, fiskeri og klimaforandringer. Målet er at øge elevernes forståelse af såvel biologiske som historiske og kulturelle forhold, der har indflydelse på klima-, resurse- og miljøproblemer og deres løsninger, og at øge bevidstheden om at udnytte de naturlige resurser i Arktis på en bæredygtig måde. Dette projekt har modtaget støtte fra Nordplus Junior.

De to klasser skal arbejde både teoretisk og praktisk med udførelse af forsøg og feltarbejde på den videnskabelige station i Kobbefjorden. Eleverne skal bl.a. inddrages i et igangværende studie med fotoidentifikation af pukkelhvalers halemønstre, en forskning som foregår ved Grønlnads Naturinstitut i Nuuk ligesom der tages vandprøver for at belyse sammenhængen mellem temperaturændringer i de arktiske have og bestanden af vandlopper, som er hvalens hovedernæring. Det er en del af projektet at belyse den arktiske hvalfangsts betydning for europæiske økonomi i 1700-tallet og at se fangsten ind i en kulturel og historisk kontekst. Det er således historiefagets opgave at bidrage til en forståelse af hvordan grønlænderne henh. danskerne opfatter miljøproblemer ud fra deres egen historie og kultur.

Internationale konferencer og konkurrencer

Juvenes Translatores

Eleverne tilbydes på tværs af studieretningsklasser og klassetrin at deltage i faglige internationale konkurrencer i mange fag. I 2018 blev Astrid Sloth Larsen den danske vinder af EU's oversættelses-konkurrence Juvenes Translatores.

Juvenes 2019    

Vinder af Juvenes Translatores 2018 Astrid Sloth Larsen (i midten) sammen med Katinka Kruse, som modtog en ”honourable mentioning”, af Jens Johansen fra Europa Kommissionen.

Erasmus +

Frederiksborg Gymnasium har sammen med udvalgte partnerskoler deltaget i EU's Erasmus+ projekter. Vi har i 2011-2014 og i 2015-2018 haft et strategisk partnerskab med skolerne i Norge, Sverige, Polen, Tyskland, Holland, Italien, Spanien og Østrig med titlerne Small Towns in Europe – challenges and opportunities og Small towns in Europe - sharing innovative practices.

Fra 2019 til 2021 har vi igen søgt om EU midler til et partnerskab med titlen Framework for success – preparing youth for a competent life in a fast-changing Europe med skolerne i Norge, Tyskland, Holland, Italien og Spanien. I dette projekt vil hvert land deltage med en lærer og fem elever. På skift besøger vi hinanden og arbejder sammen på projektet. Besøget i Danmark vil finde sted i november 2019 og har undertitlen Lifestyles in a post-modern European society.

Erasmus 19

Vi har partnerskoler i disse byer:

 • Frankrig: Metz og Paris
 • Grønland: Nuuk
 • Holland: Breukelen
 • Indien: New Delhi
 • Italien: Ariccia og Mirandola og Piazzola sul Brenta
 • Norge: Høyanger
 • Spanien Barcelona og Bilbao og Burriana og Getxo
 • Tyskland: Bretten og Ilmenau og Mainz
 • Ungarn: Budapest
 • Vietnam: Hanoi
 • Østrig: Schärding

Cambridge English, Advanced

Frederiksborg Gymnasium og HF har fra midten af 2013-2014 valgt at udbyde supplerende engelskundervisning til forberedelse af CAE: Cambridge English, Advanced.

Cambridge Certificate er en test, hvis formål er at certificere dit sproglige niveau. Certifikatet kan bruges til at dokumentere dine engelskkundskaber fx i udlandet, hvor man ikke kender det sproglige niveau hos en dansk student (herunder udenlandske uddannelsesinstitutioner).

Eksamen: Du tager en globalt anerkendt eksamen. Læs her om, hvor Eksamensbeviset anerkendes: www.CambridgeESOL.org/recognition

Det er muligt at tage eksamen ved Studieskolen i København Start: Du starter midt i 2g + du går til eksamen sidst i november-begyndelsen af december i 3g.

Deltagere: Interesserede 2g-3g elever.

Tilrettelæggelse: 50 timers supplerende engelsk med et varieret og særligt tilrettelagt pensum, der sigter mod at sætte dig i stand til at gennemføre Cambridge kursets omfattende test. Undervisningen har fokus på at styrke dit ordforråd, din generelle kendskab til engelsk idiomatik (det der er særegent ved engelsk sprogbrug) og på at forberede dig på testens særlige form.

Økonomi: Undervisning og materiale er gratis for dig. Skolen betaler. Eksamen betaler du selv, hvis du vælger at gå op. (Egenbetaling 2175 kr.)

Underviser: Christina Gjermandsen

Holdoprettelse: Hold oprettes ved 12-15 tilmeldte.